Hem >> Bloggar >> Teknikbloggen >> Installera ownCloud 7 i Ubuntu Server

Installera ownCloud 7 i Ubuntu Server

  • Posted on: 15 January 2015
  • By: Pontus

Dags att installera ett eget moln, eller egentligen är det inget moln men programmet heter ownCloud. Med den kan du hantera och komma åt dina filer från många olika platser, inklusive telefonen, precis som du kan göra med Dropbox, Google Drive och alla liknande tjänster. Skillnaden är att du själv har full kontroll över alla filer eftersom att det sparas på din egna server.

Nu ska vi installera OwnCloud på en Ubuntu server, med Mysql som databas. Jag utgår ifrån att vi har en dator med Ubuntu server installerad, här använder jag 14.10 men tillvägagångssättet bör inte skilja sig för mycket om du har en annan version. Databasen kommer i mitt fall att ligga på en dedikerad databasserver, men det går lika bra att installera den lokalt. I instrutionerna utgår jag ifrån att Mysql redan är installerad och igång på databasservern och ja det ska fungera lika bra med Mariadb.

I Ubuntu 14.04 så finns/fanns det ett färdigt paket för OwnCloud men det är tyvärr ingen som uppdaterar den vilket betyder att det är en gammal version med flera kända säkerhetsbrister. Det paketet ska vid det här laget vara borttaget så att det inte går att installera mer.

Här kommer vi istället att installera Ubuntu paketet från openSUSE Build Service. Så första steget är att lägga till openSUSE biblitoteket i apt-get samtidigt lägger vi till nyckeln för biblioteket. Nyckeln gör så att apt-get litar på biblioteket ägaren till nyckeln kan distribuera updateringar och packet som systemet kommer att lita på, mer om nyckelhantering i apt-get kan du läsa om på Ubuntus hemsida. Observera att texten nedan är på tre rader, men att det bryts av lite dumt här.

$ sudo sh -c "echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/isv:/ownCloud:/community/xUbuntu_14.10/ /' >> /etc/apt/sources.list.d/owncloud.list"

$ wget http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:community/xUbuntu_14.10/Release.key

$ sudo apt-key add - < 

Om du använder Ubuntu 14.04 så är det följande som gäller istället för ovanstående.

$ sudo sh -c "echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/isv:/ownCloud:/community/xUbuntu_14.04/ /' >> /etc/apt/sources.list.d/owncloud.list"

$ wget http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:community/xUbuntu_14.04/Release.key

$ sudo apt-key add - < Release.key

För andra versioner av Ubuntu så ändrar vi bara 14.04 till den aktuella versionen i ovanstående sökvägar.

Därefter uppdaterar vi listan med tillgängliga paket och installerar ownCloud. Det kan ta ett tag beroende på din internetuppkoppling. Apt-get kommer även att installera Mysql eftersom att det kräver det, men eftersom att vi har databasen på en annan server så kommer vi att avinstallera det efteråt. Det finns diverse hack hur man kan strunta i att installera ett beroende men det här är den enklaste metoden.

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get install owncloud

Om du inte har Mysql installerat sedan tidigare så kommer installationen fråga efter ett lösenord till root-användaren för Mysql. Eftersom att vi ska ta bort den sen så är det bara att ange ett lösenord.

När installationen är klar så avinstallerar vi Mysql servern eftersom att den kommer att ligga på en separat dator.

$ sudo apt-get remove mysql-server-5.5 mysql-server-core-5.5 mysql-server

Alla filer som sparas i vårat moln kommer att hamna i en data-katalog. Som standard placeras den under webbrooten. Den här placeringen avråder man ifrån ifall man inte använder Apache som webbserver, även då vi använder Apache så kommer jag att placera den utanför för att kunna ha bättre kolla på den katalogen. Mina filer kommer att placeras under /owncloud/data så då måste vi skapa den första katalogen och göra så att webbservern kan skriva i den.

$ cd /

$ sudo mkdir /owncloud

$ sudo chown www-data:www-data /owncloud

Skapa admin användare och databas till ownCloud

När installationen är klar så startar vi webbläsaren för att skapa administratörskontot och skapa databasen med mera. Men först vill vi skapa en virtuell webbserver till owncloud. Skapa en enligt instruktionerna på den sidan, under resten här utgår vi ifrån att den heter owncloud.example.com. 

Skriv in den adressen i webbläsaren och vi möts då förhoppningsvis av installationsguiden till ownCloud.

Här anger vi vad vi vill att administratörs användaren ska heta. I min installation blev det admin, vilket kanske inte är så bra ur säkerhetssynpunkt. Därefter anger vi ett lösenord. Men klicka inte på "Avsluta installationen" än. 

Under rutorna för användarnamn och lösenord så ser vi texten "Lagring & databas", den klickar vi på för att komma åt mer inställningar.

ownCloud starta installationsguiden

Vi får nu fram avancerade inställningar och vi kan ändra databasinställningarna och var vi ska lagra alla filer. 

Om du inte använder apache så rekommenderas det att man flyttar data-katalogen till utanför webbrooten, annars finns det en risk att filerna kan nås av vem som helst. Jag använder Apache men jag flyttar dem ändå till /var/owncloud/data/.

Som databas väljer vi MySQL/MariaDB, därefter anger vi admin användaren på databasservern så att ownCloud kan skapa databasen. Därför anger vi root-användaren och lösenordet här.

Sen bestämmer vi ett namn på databasen, det får inte finnas en databas med det namnet sedan tidigare. Slutligen anger vi adressen till databasservern.

Klicka på Lagring och databas för att få upp inställningarna för datakatalogen och databasservern

Nu kan vi klicka på "Avsluta installationen" och vänta tills installationen är klar. 

Installationen klar och vi kan installera klient programmen 

Här kan vi nu hämta klientprogrammen för att börja synkronisera filerna med vårt alldeles egna "moln". 

Fast det första man ska göra, tycker jag, är att ändra hur bakgrundsjobben körs. Så tryck på krysset för "Välkommen till ownCloud" rutan och fortsätt läsa på nästa sida.

Ändra så ownCloud kör bakgrundsjobben med crontab

OwnCloud behöver göra en del körningar med jämna mellanrum. Som standard utförs det genom ett Ajax anrop vid varje sidladdning, det är inte det optimala sättet. Bland annat eftersom att det krävs att någon besöker sidan för att körningarna ska utföras.

Eftersom Ubuntu redan har crontab installerad så är det mycket bättre att starta körningarna en gång var femtonde minut med en crontab.

När du är inloggad som administratör på din ownCloud installation så klickar du på ditt användarnamn längst upp till höger, i menyn som öppnas klickar du på admin.

klicka på menyn längst upp till höger och välj admin i menyn som öppnas för att ändra instaällningarna för bakgrundsjobben till Cron

Scrolla ner tills du är ungefär i mitten av sidan så hittar du inställningarna för Cron. Där väljer du cron.

Om du inte vill köra lokala crontabs på din server så kan du välja Webcron och sedan aktivera crontaben via någon sådan tjänst på nätet. Då måste din server vara nåbar från Internet.  

Välj att bakgrundsjobben i ownCloud ska köras via Cron

När du har valt Cron så kan du  öppna en terminal på din server för att ställa in crontab. Skriv följande kommande för att redigera crontab för användaren www-data, vilken är samma användare som webbservern körs som i Ubuntu.

$ sudo crontab -u www-data -e 

När crontaben har öppnats skriver vi in följande på en nya rad.

*/15  *  *  *  * php -f /var/www/owncloud/cron.php >/dev/null 2>&1

Nu kommer cron automatiskt köra bakgrundsjobben en gång var femtonde minut.  

Installationen är nu klar och vi kan börja använda vårat alldeles egan datamoln.