Hem >> Bloggar >> Hundbloggen >> Hur får man hunden att gå på rätt sida om stolpen?

Hur får man hunden att gå på rätt sida om stolpen?

  • Posted on: 6 March 2014
  • By: Pontus

Hund som går på fel sida om stolparna.


Då och då ser man hundar som har gått på fel sida om en stolpe och ägaren står och försöker få hunden att backa. Ser i och för sig rätt roligt ut. Men hur kan man göra för att slippa det?


Mina hundar får lära sig så fort de är koppelvana att de ska gå på rätt sida om stolparna. När jag lär dem det så brukar jag korrigera dem precis innan de passerar stolpen. Då säger jag "stolpe" och drar lite lätt i kopplet så att hunden förstår att den ska gå på andra sidan.


Om jag missar och hunden går förbi stolpen så släpper jag aldrig kopplet och går vidare. Istället ställer jag mig bakom hunden och lockar den till mig. Ibland kan det bli lite trixigt för hunden fortsätter runt stolpen och det kan sluta med att man har kopplet ett par varv runt stolpen.


Locka hela tiden hunden tillbaka åt rätt håll. När du har fått den att gå tilbaka runt på rätt sida så berömmer du.


Det viktigaste för att lyckas är att så fort hunden är på väg att gå på fel sida så korrigera man och säger "stolpe", eller vilket ord som helst egentligen. När man har gjort det ett tag så kommer hunden att lära sig vad "stolpe" betyder och då räcker det med att man säger "stolpe" strax innan och hunden kommer att uppmärksamma den.


Var konsekvent! Strunta inte i det en gång utan varenda gång som hunden går fel så måste den backa. Till slut så kommer hunden lära sig vilken sida den ska gå på och man kan lugnt traska på utan att behöva tänka på stolparna.


Den här metoden har fungerat för mina hundar, kan ju inte lova att det fungerar för er men det kan vara värt ett försök.


Idag kan Euro det så bra så att jag fick problem när jag skulle ta bilden. Tur att han kan "stanna" så det gick att lura honom lite.