Hem >> Bloggar >> Fotobloggen >> Använd platshistoriken från Google för att gps-tagga bilder

Använd platshistoriken från Google för att gps-tagga bilder

  • Posted on: 2 September 2020
  • By: Pontus

Så länge jag kan minnas så har jag haft platshistoriken aktiverad på mitt google konto. Jag vet att Google använder den informationen till allt möjligt men det ger även mig möjligheten att använda den datan för mina syften. Dels kan man genom Google Timeline se var man har varit, vilket kan vara intressant. Men det jag framförallt tänkte på idag var att använda informationen för att kunna tagga platsen på bilderna som jag har tagit med systemkameran. Tyvärr jag nämligen inte en så fin kamera som har inbygg GPS. Alla bilder sorteras och kategoriseras i Digikam, eventiellt kanske jag skriver mer om det programmet en annan dag. Det programmet kan dels hämta information om GPS-kordinater från EXIF informationen i bilderna, om det finns. Om det inte finns kan man själv ange den informationen. Antingen manuellt eller genom att importera från en fil som innehåller tidsstämplar och koordinater.

Platshistoriken från Google är tyvärr inte alltid tillräcklig informativ för att kunna tagga alla bilder bra, därför är det bättre att använda ett program i telefonen som kan spara informationen. Filen från telefonen kör man sedan in i DIgikam och kan då tagga bilderna. Men om man inte har haft det programmet igång så kan man använda Googles historik istället.

Första steget är att se till att platshistoriken är aktiverad genom att gå till inställningarna på google kontot. Mer info här. När man har informationen sparad gå man till Google takeout för att hämta ut platshistoriken. Där får man då ner en json fil med koordinater och tidsstämplar. För att kunna använda den i Digikam så behöver vi göra om den till en GPX-fil. Som tur är så finns det ett gäng vänliga själar som har gjort ett Pyton script för det. 

Så gå till https://github.com/Scarygami/location-history-json-converter för att hämta scriptet. Eller så laddar vi bara ner själva scriptfilen som vi behöver.

Eftersom att det är byggt i Python så måste vi ha det installerat. För Ubuntu kör vi följande kommande:

sudo apt-get install python3

För alla andra system får ni googla.

Om json filen från Google Takeout är stor så kan man även behöva installera ison biblioteket. 

pip install ijson

Sedan är det bara att konvertera json filen vi fick från Google till en gpx fil. Min json fil var på 370 MB och sträcker över en period på 7 år så då kanske man vill begränsa tidsperioden lite. Man får även med en separat fil för varje månad så antingen begränsar man datumintervallet med -s och -e (se mer nedan). Eller så kan man använda månadsfilen för den aktuella perioden eller köra båda för att begränsa till bara vissa dagar. 

Nogrannheten på telefonens gps är inte alltid perfekt så man vill kanske inte använda alla positioner som man får ut. genom att ange -a kan vi säga hur nogranna positionerna måste vara för att de ska komma med. För att få ut januari 2019 så använder jag således följande kommando:

python3 location_history_json_converter.py "Location History.json" location-2019-01.gpx -f gpxtracks -s 2019-01-01 -e 2019-01-31 -a 500 -i

-f säger vilket format vi vill få ut.

-a använder vi för att kunna ange hur bra nogranhet det måste vara på platserna. 500m kan vara en bra startpunkt, men det beror också helt på vad du behöver.

-s startdatum

-e slutdatum för att kunna begränsa vilken tidsperiod vi vill få ut.

Sedan är det bara att tagga bilderna med hjälp av filen vi får ut.

Lycka till.

Kategorier: