Hem >> Bloggar >> Fotobloggen >> Ändra storleken på många bilder

Ändra storleken på många bilder

  • Posted on: 20 November 2013
  • By: Pontus

Eftersom att alla bilder som jag tar med kameran är för stora för att publicera på bloggen så ville jag ha ett enkelt sätt att snabbt minska på storleken på många bilder på en gång. Tänkte att det måste ju vara enkelt att scripta i Gimp. Sökte på nätet och hittade många förslag på script. Oavsett hur jag gjorde så fick jag det ena felmeddelandet efter det andra. Så efter att ha försökt halva natten så gav jag nu upp. Det hade gått fortare att ändra bilderna manuellt från början.

Kom på ett enklare sätt som jag nu tänkte delge mig av. Istället för att göra ett batch-script för Gimp så är det mycket enklare att använda sig av ImageMagick. Eller rättare sagt mogrify kommandot som är en del av ImageMagick.

Om kommandot inte fungerar så behöver du installera ImageMagick, i Ubuntu skriver du följande för att installera ImageMagic.

sudo apt-get install imagemagick

Nedanstående kommando ändrar storleken på samtliga jpeg bilder i den aktuella katalogen till att ha bredden 640 pixlar. Den kommer dessutom att behålla det rätta bildförhållandet, vilket många av Gimp scripten inte gjorde. Resultatet ser du i bilden under, storleken blev 640x425.

mogrify -resize 640 *.jpg

Storleksändrad till bredden 640

Om du vill att storleken max ska vara 640x100 så anger du nedanstående kommando. Beroende på bildernas bildförhållande så blir den största storleken som du anger, medans den andra kan bli mindre för att inte förvränga bilden. Jag har medvetet valt en konstig storlek för att det ska bli tydligt vad som händer. Som du ser på exempel bilden så blir bredden 150 och bredden 100.

mogrify -resize 640x100 *.jpg

Storleksändrad till 640x100

Om man vill förvränga bilden då? Jo avsluta storleken med ett utropstecken (!). så tvingas bilden till att ha den storleken.

mogrify -resize 640x100! *.jpg

Storleksändrad till 640x100 med förvrägning
Hoppas att det hjälper någon.

Beskära bilder

För att beskära bort 20 pixlar i botten så kan vi skriva:

mogrify -gravity south -chop x20 *.jpg 

-gravity south säger att den ska räkna från botten, så om vi skriver -gravity north istället så beskär vi överkanten av bilden.

 

Kategorier: