Hem >> Bloggar >> Teknikbloggen >> Den optimala multidomain mailservern

Den optimala multidomain mailservern

  • Posted on: 23 February 2016
  • By: Pontus

Hur ser den optimala maillösningen ut? Försökte med molntjänster. Google aps verkar riktigt grym, men saknar stöd för gruppmailboxar. Alltså en mailbox som alla kan arbeta i samtidigt. Det närmaste de har är att man kan skapa en grupp som är en mailbox, tanken är bra för tillexempelt supportärenden och liknande. Mailen kommer in och alla i gruppen kan se dem och hantera ärendena och kategorisera dem. Tyvärr har den en stor brist, man kan inte hantera den som en vanlig mailbox. Det jag måste ha är möjligheten att ansluta via imap för att kunna arbeta med mailen som vanligt i Outlook, Thunderbird eller något annat mail program. Man kan ju också skapa ett vanligt konto som alla ansluter till, förutom att Google avråder från det eftersom att man kan nå max antalet anslutningar och då bli utelåst från kontot. 

Microsoft har också en molntjänst för mail, Exchange Online. Försökte få fram information på deras hemsida om den tjänsten men tyvärr så är Microsoft riktigt dåliga på att presentera information på sina hemsidor.  De ploppade dock upp en chatruta så då frågade jag. De har ingen gruppmail, fick inte fram någon vettig information från dem vad som gäller om man skapar ett konto som många använder samtidigt. Det största problemet är utrymmet, man kan max ha 50 GB i mailboxen. Fast tar man Exchange Online-abonnemang 2 så får man obegränsat med lagring, fast fortfarande max 50 GB i mailboxen. Logiskt? Nja, men man kan tydligen arkivera mailen och det är det utrymmet som är obegränsat. Så därför faller dras lösning också bort.

Slutade med att jag installerade egen mailserver, bestående av Postfix för SMTP delen och Dovecot för IMAP kontona. För att framtidssäkra lite så installerar vi den med Postfixadmin så vi kan ha obegränsat med domäner och konton på servern.

Här går jag igenom vad som behövs för att installera en mailserver, inklusive DKIM, DSPAM för att skydda vår maildomän och förhindra viss spam. Vi installerar dock inget antivirus eller spamfilter. Det får bli en del två om det skulle behövas. 

Vad behövs

  • En Linux server med fast ip-nummer som inte är svartlistad. Jag använder mig av en Ubuntu 14.04 hostad hos en VPS-leverantör.
  • MySQL databasserver som mailservern kan ansluta till. Antingen på en egen server eller på samma som mailservern. 
  • En webbserver med PHP-stöd, antingen installerad lokalt på mailservern eller en separat server. Här använder jag en separat Ubuntu server med apache. 
  • Minst en domän som du kan ändra DNS värdena på. 
  • Kontroll över brandväggen. Vissa portar till servern måste vara åtkomliga från internet. Port 25 som SMTP ansluter över kan ibland vara spärrat.

Sidor